Bij Oorlogs Stress erkennen we het belang van lichaamsbeweging bij het herstel en terugvalpreventie tijdens en na de behandeling van posttraumatische stressstoornis. Net zoals lichaamsbeweging belangrijk is tijdens de basistraining, is het van cruciaal belang tijdens de periode na uitzending en bij het omgaan met de nasleep van een traumatische gebeurtenis. Lichaamsbeweging en voedingsgedrag kunnen helpen de veerkracht te vergroten.

We hebben het regelmatig over posttraumatische groei en dit is iets waar iedereen die een rol heeft gespeeld in de krijgsmacht zich mee kan bezighouden. Dit gaat over groeien van tegenspoed en het leren van nieuwe vaardigheden en het bereiken van nieuwe doelen. Dit wordt regelmatig gedemonstreerd op de Invictus Games, waar we zien dat ex-militairen met zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen verder gaan dan herstel en nu op een hoger niveau opereren/functioneren. Bij ergotherapie bij Mfast stimuleren we veteranen om kansen te grijpen, bestaande vaardigheden/sterke punten te ontwikkelen of nieuwe vaardigheden te verkennen. We moedigen veteranen aan om deze vaardigheden zo goed mogelijk en verder te gebruiken om hun herstel te bevorderen en het individu in staat te stellen te gedijen.

Oefening kan mensen met PTSS helpen en ondersteunen om denkprocessen aan te passen. Het kan helpen om positiever te denken. Veel mensen met PTSS zullen een overlevingsreactie hebben en zullen hyperwaakzaam/alert zijn omdat adrenaline vaak wordt geproduceerd als reactie op een waargenomen dreiging. Dit kan een veteraan een rusteloos gevoel geven, wat invloed heeft op de stemming en slaap. Trainen is een productieve manier om de adrenaline op een positieve manier te gebruiken en kan daarom ontspanning en slaap bevorderen en door chemicaliën in de hersenen vrij te maken, kan het je humeur verbeteren. Lichaamsbeweging is de eerste verdedigingslinie tegen depressie.

Het is voor ons allemaal belangrijk om gezondheidsbevorderende activiteiten te ondernemen. Actief zijn en regelmatig sporten blijkt een impact te hebben op andere gebieden van het leven, zoals minder roken, minder alcohol, cafeïne en minder junkfood. Het is altijd goed om succesverhalen te hebben om over na te denken om ons allemaal hoop te geven en ons te inspireren om positieve veranderingen in het leven aan te brengen. De Invictus Games herinneren ons eraan dat we door tegenspoed allemaal iets kunnen bereiken met de juiste ondersteuning, de wil en vastberadenheid. Ongeacht de waargenomen fysieke en mentale gezondheidsbeperking kunnen de grenzen worden verlegd en kunnen doelen worden bereikt. Vergeet niet te wachten tot het doel is bereikt om te vieren, maar vier in plaats daarvan elke stap op weg naar dat doel.