PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) kan naast psychische klachten ook lichamelijke gevolgen hebben. De ervaring van een trauma en de bijbehorende stressreactie kunnen veranderingen in het lichaam veroorzaken die kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Hier zijn enkele veelvoorkomende fysieke gevolgen van PTSS:

Chronische pijn: Personen met PTSS kunnen chronische pijn ervaren, zoals hoofdpijn, rugpijn en spierspanning.

Slaapstoornissen: Slaapstoornissen komen vaak voor bij personen met PTSS en kunnen slapeloosheid, nachtmerries en nachtelijk zweten omvatten.

Cardiovasculaire problemen: PTSS is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes.

Gastro-intestinale problemen: Personen met PTSS kunnen gastro-intestinale problemen ervaren, zoals maagpijn, diarree en misselijkheid.

Ontregeling van het immuunsysteem: PTSS kan veranderingen in het immuunsysteem veroorzaken die kunnen leiden tot een verhoogd risico op infecties en auto-immuunziekten.

Seksuele disfunctie: PTSS kan seksuele disfunctie veroorzaken, zoals een verminderd libido en moeite met opwinding of een orgasme.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met PTSS deze fysieke symptomen zal ervaren, en de ernst van de symptomen kan van persoon tot persoon verschillen. Als u fysieke symptomen ervaart die verband houden met PTSS, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een zorgverlener die ervaring heeft met de behandeling van PTSS. Een beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg kan u helpen bij het opstellen van een behandelplan dat zowel de psychologische als de lichamelijke symptomen van PTSS aanpakt.

Sporten & PTSS

Lichaamsbeweging kan een effectief hulpmiddel zijn bij het beheersen van de symptomen van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Het is aangetoond dat fysieke activiteit stress vermindert, de stemming verbetert en het algehele welzijn verhoogt. Hier zijn enkele manieren waarop lichaamsbeweging mensen met PTSS kan helpen:

  • Stress verminderen: Lichaamsbeweging kan helpen stress en angst te verminderen, wat veelvoorkomende symptomen van PTSS zijn. Lichamelijke activiteit maakt endorfines vrij, dit zijn chemische stoffen in de hersenen die werken als natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars.
  • Slaap verbeteren: Veel mensen met PTSS worstelen met slaapproblemen, zoals nachtmerries of slapeloosheid. Lichaamsbeweging kan helpen de kwaliteit van de slaap te verbeteren en de frequentie van nachtmerries te verminderen.
  • Het vergroten van het gevoel van eigenwaarde: PTSS kan ervoor zorgen dat mensen zich hulpeloos en machteloos voelen. Oefening kan helpen het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen te vergroten door een gevoel van voldoening en controle over het eigen lichaam te geven.
  • Sociale steun vergroten: Groepslessen of buitenactiviteiten kunnen een gelegenheid bieden om contact te maken met anderen en sociale steun op te bouwen, wat een belangrijk onderdeel is van herstel.
  • Afleiding van traumagerelateerde gedachten: Lichaamsbeweging kan een gezonde afleiding bieden van opdringerige gedachten en herinneringen die verband houden met de traumatische gebeurtenis.

Het is belangrijk op te merken dat ieders ervaring met PTSS uniek is, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is van essentieel belang om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg samen te werken om een ​​persoonlijk behandelplan te ontwikkelen waarin lichaamsbeweging een van de strategieën is. Bovendien kan langzaam beginnen en geleidelijk de intensiteit en duur van de training verhogen blessures helpen voorkomen en succes op de lange termijn garanderen.