Een PTSS-therapeut is een professional in de geestelijke gezondheidszorg die is opgeleid en ervaren in het werken met personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een psychische aandoening die kan optreden na het meemaken van of getuige zijn geweest van een traumatische gebeurtenis, zoals gevechten, aanranding, natuurrampen of ernstige ongelukken.

PTSS-therapeuten gebruiken evidence-based behandelingen om individuen te helpen hun symptomen te beheersen en hun algehele welzijn te verbeteren. Enkele veel voorkomende soorten therapie die worden gebruikt om PTSS te behandelen, zijn:

Cognitieve gedragstherapie (CGT): Dit type therapie helpt individuen om negatieve gedachten en overtuigingen met betrekking tot de traumatische gebeurtenis te identificeren en uit te dagen. CGT kan ook betrekking hebben op exposure-therapie, wat inhoudt dat men geleidelijk confronteert en ongevoelig maakt voor traumagerelateerde herinneringen en triggers.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): EMDR is een type therapie waarbij geleide oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie worden gebruikt om het individu te helpen traumatische herinneringen te verwerken en hun emotionele intensiteit te verminderen.

Traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CGT): TF-CBT is een vorm van CGT die speciaal is ontwikkeld voor kinderen en adolescenten die een trauma hebben meegemaakt.

Langdurige blootstellingstherapie (PE): PE omvat het confronteren en herbeleven van de traumatische gebeurtenis door middel van imaginaire blootstelling en in vivo blootstelling aan gevreesde situaties en stimuli.

Op mindfulness gebaseerde therapieën: Op mindfulness gebaseerde therapieën, zoals op mindfulness gebaseerde stressvermindering (MBSR) en op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT), omvatten het ontwikkelen van bewustzijn van het huidige moment en het leren tolereren en accepteren van moeilijke emoties en ervaringen.

Het is belangrijk om een therapeut te kiezen die ervaring en training heeft in het werken met mensen met PTSS. U kunt uw huisarts, geestelijke gezondheidszorg of lokale steungroepen om aanbevelingen vragen, of online naar een gediplomeerde therapeut zoeken. Veel therapeuten bieden een gratis consult aan om u te helpen bepalen of hun diensten goed aansluiten bij uw behoeften.

Een PTSS-coach is een getrainde professional die mensen helpt die symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ervaren. Deze coaches werken samen met cliënten om de symptomen van PTSS te identificeren, de triggers die ze veroorzaken te begrijpen en coping-mechanismen te ontwikkelen om deze symptomen te beheersen.

PTSS-coaches hebben vaak een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg, counseling of maatschappelijk werk en zijn gespecialiseerd in de behandeling van PTSS. Ze kunnen verschillende therapeutische technieken gebruiken, zoals cognitieve gedragstherapie (CBT), op mindfulness gebaseerde therapie en exposure-therapie, om cliënten te helpen hun symptomen te beheersen.

Naast het geven van een-op-een-counselingsessies, kunnen PTSS-coaches ook met cliënten werken in groepsverband, workshops en trainingssessies geven en educatief materiaal verstrekken over PTSS en aanverwante onderwerpen op het gebied van geestelijke gezondheid.

Als u symptomen van PTSS ervaart en overweegt om met een PTSS-coach samen te werken, is het belangrijk om een coach te kiezen die bevoegd en ervaren is en een goede staat van dienst heeft in het helpen van cliënten met soortgelijke problemen. Misschien wilt u om verwijzingen vragen van uw arts, therapeut of andere betrouwbare bronnen, of online naar PTSS-coaches zoeken en hun referenties en beoordelingen van klanten bekijken voordat u een beslissing neemt.